GY.I.K.

Hogyan történnek a kezelések?

Az első találkozás fő feladata a „kikérdezés”, vagyis közösen összegyűjtjük az eddigi egészségügyi történéseket, illetve számba veszünk minden olyan információt, ami a probléma megoldása szempontjából fontos lehet. Ezt követi a hozott dokumentáció áttekintése, majd a betegvizsgálat. Meghatározzuk a gyógyuláshoz szükséges teendőket is. A találkozás második fele egy bevezető kezelés, melynek során a vendég megismerkedik a tűkkel, az ún. „nagyhatású” akupunktúrás pontok alkalmazásával pedig felkészítjük a szervezetet a gyógyulás folyamatára.

 

Hány kezelésre lesz szükség?

Érthető a kérdés, ugyanakkor nagyon sok szempont alakítja a választ: a panasz fennállási ideje, a kísérőbetegségek/tünetek, az illető erőtartalékai, de még a kezelésekre szánt idő és pénzösszeg is szerepet játszhat. Általánosságban elmondható, hogy 3- 4 kezelés javulást szokott eredményezni, sok esetben az alapprobléma is megoldódhat, a tünetek tartós megszüntetéséhez természetesen ennél több alkalomra van szükség.

 

Milyen gyakran kell jönnöm kezelésre? Milyen hosszú egy kezelés?

Abban az esetben, ha egy panasz hosszabb ideje fennáll (több, mint egy hónapja), úgy hetente egy kezelést szoktam javasolni, míg rövidebb idő esetén heti több kezeléssel, hamarabb lehet eredményt elérni. A találkozókat egy órásra terveztem, annak érdekében, hogy mind a fontos dolgok megbeszélésére, mind a tűkre elég idő jusson. Az első találkozó mindig hosszabb szokott lenni.

 

Fájni fog a tűk beszúrása?

Az egyéni fájdalomküszöbünk bizony nagyon eltérő, ezért nem mondhatunk se egyértelmű igent, se nemet. A tűkről tudni kell: nem üreges a belsejük, illetve hajszálvékonyak és hajlékonyak, tehát egyáltalán nem úgy kell az általuk okozott érzést elképzelni, mint egy vérvételt, vagy vércukormérést. Azoknál, akik tartanak a tűktől, „tűvezetőt”, vagyis egy kis műanyag csövet szoktam alkalmazni, melyet a bőrre nyomok, ezzel ügyesen elterelem a figyelmet a szúrásról. Ha pedig ez sem győz meg valakit arról, hogy tűket használjunk, lehetőség van az akupunktúrás pontok elektromos, illetve lézeres ingerlésére is, bár félelem miatt még sosem kellett eszközt váltanom.

 

Választhatom az akupunktúrát a műtét vagy egyéb orvosi eljárás helyett?

A magyar törvényhozás – nagyon helyesen – egyértelműen szabályozza, mik azok az állapotok, betegségek, melyek esetén az akupunktúra elsőként választható kezelési mód, és melyek azok, ahol csak kiegészítő szerepet játszhat és ezzel én magam is egyet értek (a betegségek részletes felsorolása a „Mely betegségekben segít?” menüpont alatt található). Vannak helyzetek, amikor gyógyszerre, műtétre, vagy további vizsgálatokra van szükség, hogy a beteg életminősége és túlélési esélye a lehető legjobb legyen. Mint minden orvos, én is a beteg jóllétét és érdekét tartom elsődlegesnek, így mindig őszintén meg fogom mondani, mennyiben tud a keleti orvoslás hozzájárulni a sikerhez.

 

Meg fogok gyógyulni az akupunktúrától?

Ha ezt állítanám, akkor hamar kuruzslónak neveznének, és igazuk lenne. Az akupunktúra remek gyógymód és biztosan hozzá tud járulni a gyógyuláshoz, akár a tünetek enyhítésével, akár a szervezet megerősítésével, vagy épp az élethelyzet okozta stressz enyhítésével. De önmagában kevés, ha maga a beteg nem szeretne meggyógyulni és megtenni az ehhez szükséges lépéseket. Ugyanez igaz a nyugati orvoslás esetén is: például amikor valakinek fáj a dereka, felírom a legkorszerűbb fájdalomcsillapító- izomlazító szereket. Ha az illető azonban nem hajlandó pár napot pihentetni a gyulladt, görcsös izomzatot, majd eljárni gyógytornára, hogy a gerinc tartóizmai megerősödjenek, illetve nem sajátítja el az emelés, illetve egyéb mozdulatok helyes kivitelezését, a gyógyszer önmagában nem fog gyógyulást eredményezni és a probléma hamarosan újra jelentkezni fog.

 

Hogyan érkezzek a kezelésre? Kell-e valamilyen előkészületet tennem?

A hagyományos kínai gyógymódok szerencsére nem igényelnek kifejezett előkészületet. Az első találkozásra hozza el azokat az egészségügyi papírokat, melyek segítségével teljes képet kaphatunk az Ön állapotáról. Fontos, hogy ne legyen éhes, szomjas a kezelés közben, ezért nyugodtan étkezzen és igyon elegendő folyadékot! Megköszönöm, ha előtte nem gyújt rá, illetve mellőzi a sminket. A kezelések során mindig le kell vetni a lábbelit, zoknit, illetve sok esetben a nadrágot és felsőt is, erre gondoljon az öltözet kiválasztásakor.

Egy kezelés nem elég?

Nos a csodamódszerek nem a mi szakterületünk. Abban az esetben lehet elég mindössze egyetlen kezelés, ha a probléma nagyon rövid ideje áll fenn, pár napja, esetleg egy-két hete. Azonban sokkal jellemzőbb, hogy a vendég által hozott panasz több hónapja- éve- évtizede megvan, így ennek helyrehozása türelmet igényel. Ne sajnáljuk magunkra ezt az időt, ha életminőségünkről van szó!

Akkor is jöhetek kezelésre, ha nem vagyok beteg?

Természetesen. Az akupunktúrának betegségmegelőző hatása van, emellett remek stressz oldó is. Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor szükségünk van némi extra pihenésre, töltődésre, kiegyenlítődésre. Másrészről az, hogy éppen nincs panaszunk, nem jelenti feltétlenül a szervezetünk egyensúlyi állapotát. egy- eg tényező hosszú ideig hathat ránk, mielőtt betegségeket okozna. Érdemes ezeket időben felderítei és tenni ellene.