Hogyan működik az akupunktúra?

Egy nagyon haladó szemléletű kollégám mondta egyszer, hogy a fő különbség élet és halál közt nem más, mint az Energia. Ez a mi éltetőerőnk. Energia termelődik a setjeinkben, ennek segítségével mozgunk, dobog a szívünk és működnek a szerveink, lélegzünk, gondolkodunk, hozunk létre utódokat. Ezt az energiát látjuk lerajzolva az EKG- papírra, amikor a szívünket vizsgálják, ezt látjuk számokba öntve, amikor az ételek tápanyag- táblázatát olvassuk… és ez az energia, ami a testünkben keringve életben tart minket. Ennek az energiának útvonala, ritmusa van a testünkben. Szerveink, sejtjeink kommunikálnak egymással, működésük hierarchikus és egymástól függő.

Az akupunktúra egyik legújabbnak számító elmélete* szerint a sejtek közötti kommunikációnak az eddig ismerteken (közvetlenül sejt-sejt között; hormonok és idegsejtek által közvetített) kívül van egy, kötőszövetes borításokban tovahaladó módja is, mely a szervezetünk egyik legfőbb alkotó- molekulája, a kollagén segítségével valósul meg. A kollagén tripla- hélix szerkezetű, ez adja a jól ismert stabilitását, rugalmasságát (és persze ettől lesz jó ragasztó is belőle). Van ugyanakkor egy újonnan felfedezett tulajdonsága, mégpedig az, hogy ha deformálódik, elektromos jelet generál, miközben visszanyeri eredeti alakját (ezt a jelenséget piezoelektromosságnak nevezik, ezen az alapelven működik például az ultrahang vizsgálófeje is). Ez az elektromos jel természetesen rendkívül kicsi, csak tudományos keretek közt mérhető meg. Ugyanakkor gyors és a mindenhol jelen levő kötőszövetes borításban a test bármely pontjára el tud jutni, hiszen kötőszövetes tok borítja szerveinket, izmainkat, béleli testüregeinket, kíséri ereinket és idegeinket. A tűkkel ezt a kommunikációs hálót hozzuk működésbe az akupunktúrás pontokon és ez magyarázza azt is, hogy a tűkkel végzett kezelés miért sokkal hatékonyabb, mint a pontok nyomással, hővel… stb. végzett ingerlése.

Az akupunktúrás pontok testünkön műszerrel megkereshetőek, mivel ezeken a területeken mind a bőr ellenállása, mind a sejtek anyagcseréje eltérő az egyéb területekhez képest. A pontok ingerlése bizonyítottan összetett hatással van szervezetünkre, mivel képesek többek között endorphin és  endogén opioidok felszabadítására az agyban, csökkentik a vérnyomást, tágítják a légutakat, sőt, az immunrendszerünk falósejteinek működését is képesek fokozni. Érdekességképpen ezek a pontok képesek morphogén és növekedési hormon termelést is kiváltani, befolyásolva ezzel sejteink növekedését és fejlődését.

* Dr. Daniel Keown M.B.Ch.B.,Lic.Ac: The Spar kin the Machine (2014, Singing Dragon)
Dr. Charles Shang: Growth Control Theory of Acupuncture